A CD4+ sejtszám javulása alkohol-elvonás után HIV-pozitív alkoholista betegekben

Nyomtatóbarát változatKüldés e-mail-benPDF
Cikk: 
Pol, S és mtsai. - AIDS 10, 1293, 1996

A HIV-szeropozitív betegek egy jelentõs hányada alkoholista, különösen azokkal fordul ez elõ, akik leszoktak az intravénás kábítószerezésrõl, és e helyett alkoholizálásra tértek át. In vitro az alkohol növeli a HIV replikációt szövetkultúrában.
 
Szerzõk célja az volt, hogy meghatározzák: az alkoholistákban az alkohol elvonás befolyásolja-e a CD4+ sejtszámot. 19, az osztályukra (párizsi Necker Kórház hepatológiai osztálya) egymás után felvett alkoholistában végezték el a vizsgálatot. Közülük 11 HIV-szeropozitív, 8 HIV-negatív volt. A két csoport napi alkoholfogyasztásában (191 ¹ 81 g, ill. 167 ¹ 65 g), ill. alkoholizálásuk idõtartamában (8,4 ¹ 4, ill. 9.5 ¹ 4.6 év) jelentõs különbség nem volt. A HIV szeropozitív alkoholisták CD4+ sejtszáma 404 ¹ 228/m l, a szeronegatívoké 1404 ¹ 628/m l volt. A teljes alkohol megvonás a HIV-szeropozitív csoportban 41%-kal növelte a CD4+ sejtszámot, a 11 beteg közül 9-ben jelentõs mértékû emelkedés következett be. Ezzel szemben a megvonás után a HIV-vel nem fertõzött alkoholistáknak sem az abszolút CD4+ sejtszáma, sem a CD4+ sejtek százalékaránya nem változott szignifikánsan.
 
Hasonló eredménnyel végzõdött egy, HCV fertõzött alkoholistákban végzett vizsgálat, amely szerint a mérsékelten ivókhoz hasonlítva az alkoholistákban a HCV viraemia mértéke lényegesen magasabb volt, amely az alkohol-elvonás után csökkent. Szerzõk is tisztában vannak azzal, hogy a HIV-viraemia mérésére kiterjedõ vizsgálatra szükség lenne a HIV-fertõzöttekben is.
 
Eddigi eredményeik alapján is indokoltnak tartják azonban a szerzõk azt, hogy minden HIV-fertõzöttnél fel kell mérni az alkohol fogyasztás mértékét, és az alkoholistáknak feltétlenül az elfogyasztott alkohol mennyiség csökkentését kell tanácsolni.