Új, nem B szubtípusú HIV-1 fertőzések Németországban

Nyomtatóbarát változatKüldés e-mail-benPDF
Cikk: 
Ruppach H. és mtsai - Lancet, 347, 697, 1996.

1993-ban szerzõk mutatták ki az elsõ E szubtípusú HIV-fertõzést egy német állampolgárban, aki ezt egy thaiföldi állampolgártól akvirálta homoszexuális kapcsolat révén. Jelen vizsgálat olyan véletlenszerûen kiválasztott német személyekre terjedt ki, kik 1994 októbere és 1995 márciusa között fertõzõdtek meg a HIV-1-el. A vizsgálat elsõ lépését szerzõk az általuk kifejlesztett V3-peptid-ELISA-val végezték, amely lehetõvé teszi a HIV genotípusok gyors szerológiai meghatározását. A pozitív esetekben második lépésként mindig elvégezték az izolált vagy PCR-el amplifikált vírus-DNS gp120 V3 régiójának szekvenálását is.
 
A 9 vizsgált szérum közül a szerológiai tipizálás 5 esetben B, 3-ban E, 1-ben pedig C genotípus jelenlétére mutatott, a szerológiai eredményeket a genetikai szekvenálás is megerõsítette. Az E szubtípusú törzseket a német egyének thaiföldiekkel való szexuális kapcsolat útján akvirálták, 2 esetben homoszexuális, egyben pedig heteroszexuális aktus útján. A C szubtípusú törzzsel való infekció heteroszexuális úton történt.
 
A vizsgálat eredménye, tehát az, hogy az újonnan fertõzöttek közül véletlenszerûen kiválasztott egyének jelentõs részében nem B HIV-1 szubtípust detektáltak, arra mutat, hogy a HIV-járvány Németországban változóban van. Egy hasonló, Spanyolországban végzett vizsgálat során szerzõk saját szerológiai módszerükkel 9 C szubtipusú HIV-1 infekciót találtak, a 9 fertõzött közül 3 Spanyolországban élõ, spanyol születésû egyén volt.