Az AIDS története...

Nyomtatóbarát változatKüldés e-mail-benPDF
Cikk: 

Az AIDS történetéről a felfedezéséig (1981) a visszatekintő vizsgálatok (a HIV evolúciós genetikai változásai) és a korábban eltett vér- és szövetminták elemzései szolgáltatnak adatot.

Valószínűleg Közép-Afrika területén az 1900-1930-as években került át a majmokat megbetegítő SIV az emberre, amelyből kialakult a HIV (M HIV-1). A legrégebbi minta, melyből kimutatható 1959-ből Kinshasából egy bantu férfitől származik. Szintén erről a területről egy nőből vett 1960-ból származó mintából a HIV egy másik altípusa volt kimutatható. A két minta közötti viszonylag nagy (12%) genetikai távolság arra enged következtetni, hogy a HIV az adott területen már több évtizede jelen volt.

A legkorábbi dokumentált eset valószínűleg az angliai Manchesterben 1959-ben elhunyt 25 éves férfié volt, akinek összeomlott az immunrendszere. Orvosai az esetet orvosi folyóiratban is publikálták, illetve több szövetmintát is megőrizek. Ezekből 1990-ben azonosították a HIV genetikai alkotórészeit.

A másik valószínűleg legkorábbi eset az 1959-ben elhunyt haiti származású 49 éves férfi lehetett, mivel AIDS-re jellemző tünetei voltak, azonban vizsgálható mintákat nem őrizek meg tőle, így az eset nem bizonyított.

Az első USA-ban azonosított eset az 1969-ben az amerikai Missouriban elhunyt tinédzseré volt, akinek szintén az immunrendszere omlott össze. Mintáiból 1987-ben mutatták ki, hogy HIV fertőzött volt.