Az AIDS története 1984

Nyomtatóbarát változatKüldés e-mail-benPDF
Cikk: 

>1984 tavaszán az Amerikai Egyesült Államokban működő közösségi alapú AIDS szolgáltató szervezetek egy AIDS Akció keretében Washingtonban összefognak, hogy együttesen, országos szervezetként lépjenek fel a járvány ellen.

Április 23-án bejelentik, hogy Dr. Robert Gallo és munkatársai felfedezték az AIDS kórokozóját (HTLV-III) és a diagnosztikai vérvizsgálatokra vonatkozó fejlesztéseket is, illetve reményüket fejezték ki, hogy akár már két éven belül elkészülhet a védőoltás.

Júniusban, Dr. Gallo professzor és Luc Montagnier közös sajtótájékoztatón jelentik be, hogy a LAV és a HTLV-III vírus szinte biztosan azonos.

A járvány terjedésének megelőzése érdekében július 13-án a CDC úgy nyilatkozik, hogy a fertőződés elkerülhető, ha a kábítószer fogyasztók nem osztják meg egymással a injekciós tűket, fecskendőket. Ősszel a San Francisco-i hivatalok a kockázatot jelentő a homoszexuális együttlétek miatt bezárja a melegek által látogatott fürdőket, ezt a gyakorlatot New York-ban és Los Angeles-ben is követik.

Sajtótájékoztató: 1984.04.23 a HTLV-III bejelentése