Az AIDS története 1983

Nyomtatóbarát változatKüldés e-mail-benPDF
Cikk: 

1983 év elején a CDC létrehozza az első segélyvonalat és konferenciát szervez a véradásban közreműködők számára, amely sajnos nem vezetett eredményre. A betegek között megjelentek az első nők is.

Februárban Dr. Robert Gallo, a NIH munkatársa cikkében arra utal, hogy valószínűleg egy retrovírus felelős az AIDS kialakulásáért.

A CDC március 4-i heti jelentésében leírja, hogy mivel a legtöbb esetben a homoszexuális férfiak, az intravénás kábítószerélvezők és a haitiak szexuális partnereinél, valamint a hemofíliásoknál jelentkezik a betegség valószínűsítik, hogy az AIDS oka olyan fertőző ágens lehet amely szexuális úton, vérrel vagy vérkészítményekkel is terjed, illetve ajánlásokat is megfogalmaznak a fertőzés megelőzésére.

Május 20-án Luc Montagnier professzor, a franciaországi Pasteur Intézettől számolt be a felfedezéséről, mely szerint egy LAV-nak nevezett retrovírus lehet az AIDS kórokozója.

A betegektől való félelem kapcsán a PLWAs az Amerikai Nemzeti AIDS Fórumon nyilatkozatot ad ki a betegségről és a betegek méltósággal való kezeléséről "Nem AIDS áldozatok". Ez a nyilatkozat később NAPWA-ként válik ismertté.

Ősszel válaszul a médiában megjelenő hírekre és az egészségügyi ellátó személyzet félelmeire a CDC közzéteszi ajánlásait az egészségügyi dolgozók számára az AIDS kapcsán szükséges óvintézkedésekről az egészségügyi ellátásban, illetve kizárja a fertőződés valószínűségét az élelmiszerrel, vízzel, levegővel és az érintéssel.

Híradó részlet: az amerikai kormány enyhíti az aggodalmakat...