Különböző envelope szubtípusu HIV-1 törzsekkel való kettős fertőzés emberben

Nyomtatóbarát változatKüldés e-mail-benPDF
Cikk: 
Artenstein A.W. és mtsai. - J.Infect.Dis.171, 805, 1995. (AIDS Weekly, May 8, 1995, p.2)

A washingtoni Walter Reed Katonai Kutatóintézet munkatársai elsõként bizonyították, hogy emberben lehetséges két különbözõ szubtípusu HIV-1 törzzsel való egüttes infekció. Ez a megfigyelés arra mutat, hogy az egyik szubtípusu törzzsel szemben kifejlõdõ antivirális immunitás nem nyújt teljes védõhatást egy másik szubtípusu törzzsel szemben.
 
Szerzõk vizsgálataikat Thaiföldön végezték, ahol a HIV-1 járványért elsõsorban két env szubtípus, a B és az E felelõs. Thaiföldi HIV-1 szeropozitivok vérmintáit vizsgálták PCR és szerológiai tipizálás segítségével. Két olyan egyént találtak, akik egyedejüleg B és E env szubtípusu törzset is hordoztak. A kettõs fertõzés tényét szubtipus specifikus próbákkal való kolónia-hibridizációval ill. a gp120 egy fragmentuma nukleotid szekvencia analizisével is megerõsítették. Továbbá az egyik kettõsen fertõzött egyén vérébõl mindkét szubtípusu törzset sikerült egyidejüleg izolálniuk.
 
Természetesen az eddig észlelt kis esetszám nem teszi lehetõvé, hogy a kettõs fertõzésnek a HIV-1 infekció lefolyására gyakorolt hatását megitéljék, ehhez további, nagyobb számu fertõzöttön végzett vizsgálatok szükségesek. A kettõs fertõzés lehetõségének bizonyítása azonban igen lényeges a HIV-1 oltóanyag fejlesztése szempontjából, annál is inkább, mert a felismert új HIV-1 szubtípusok száma folyamatosan nõ. Az az egyik szubtípussal való fertõzés nem véd egy másik szubtípusu HIV-1 törzzsel való infekcióval szemben, akkor feltétlenül polivalens vakcinára lesz szükség a globális AIDS járvány elleni küzdelemben - írják a cikk szerzõi.